Intermezzo

27 aug

Stones from Zimbabwe

dofe_khoreya-2

Dofe (Agnes) Khoreya (1939) is een van de weinige beeldhouwsters in steen, die werkzaam waren in de Tengenenge Sculpture Community van Tom Blomefield.  De beeldhouwers verwachtten dat de vrouwen alleen werkzaamheden bij het polijsten van de beelden konden verrichten. Het kappen van beelden was er niet bij. Voor de rest moesten ze voor de kinderen zorgen.
Dofe Khoreya is getrouwd met de beeldhouwer Bauden Khoreya en haar zoon Harry, uit een eerder huwelijk, is ook beeldhouwer. Zij had geen opleiding in beeldhouwen genoten, maar ontwikkelde snel een eigen stijl.

In 1968 beelhouwde zij onderstaand beeld. De vraag is nu: “Wat stelt het beeld voor?” Hebben jullie een idee, laat het even weten. Meerdere inzendingen (pogingen) zijn toegestaan. De oplossing is niet zo moeilijk.

Professionals, die het antwoord reeds weten, wordt gevraagd om hier even mee te wachten. Het gaat erom, hoe een onbevangen toeschouwer tegen het beeld aankijkt en wat hij of zij daarin ziet. Mogelijk kunnen zij straks wel meehelpen met het interpreteren van de betekenis van de uitsparingen (meaning of the holes) in het beeld.

(bron ‘Sculptors from Zimbabwe’, geschreven door Ben Joosten)

Pierre Swillens

dofe_khoreya-1

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: