Flickr Photo Sharing website

27 dec

Waar kun je foto’s ‘sharen’ met anderen?

Hoe interpreteert en manipuleert men foto’s?

Surfen op Flickr.

Flickr is een website voor het delen van foto’s met anderen. Tussen de miljoenen foto’s vind je een bescheiden aantal van 3.296 stuks van mij terug. Volgens de statistieken zijn deze worldwide bijna 150.000 maal bekeken. Via de Google-zoekfunctie merk ik, dat gevraagd en ongevraagd van mijn foto’s gebruik wordt gemaakt. Prettig is, dat ze meestal wel mijn naam vermelden, bijvoorbeeld door de Spaanstalige met de aanduiding Fotografia Pierre Swillens.

Zo maar een foto

Onlangs was ik op Flickr aan het surfen door de miljoenen foto’s. Ik trof hierbij een foto aan, die mij obsedeerde (zie onderstaande foto). De (centrale) vrouwfiguur is markant in beeld. Werd mijn aandacht getrokken door:
– het mysterieuze glimlachje;
– de zonnebril;
– de knot in het haar;
– het zichtbare schouderbandje;
– de zwarte blouse of
– de nep-achtergrond?

Het is volgens mij een geënsceneerde foto. Wel een zonnebril, maar geen zon en een nep-achtergrond. Hoe dan ook, ik vond het een geslaagde foto. Jammer genoeg heb ik de naam van de fotograaf niet genoteerd, dus ik zal de foto waarschijnlijk nooit meer tegenkomen.

Ashampoo_Snap_2013.11
Nog een andere foto

Op een andere keer vond ik weer een foto, die mij trof (zie onderstaande foto). Weer met een vrouwfiguur, maar dat is toeval. Nu is de fotograaf wel bekend. Zijn naam staat rechtsonder (Cassio). Cassio publiceert kunstzinnige foto’s. Hij beweert, dat hij bij deze foto geen gebruik heeft gemaakt van het fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop. Ik vind de combinatie van de jonge vrouw en de achtergrond zeer geslaagd,waarbij de ‘softe’ uitstraling van de vrouw opvalt.

Ashampoo_Snap_2013.12.25_20h25m06s_003_
Out of Bounds

Cassio maakt ook wel eens gebruik van de Out of Bouds-techniek. Dit is een techniek om in een tweedimensionale foto meer diepte aan te brengen, waardoor een driedimensionaal effect ontstaat. Hiervoor heb je wel Adobe Photoshop nodig, want er wordt danig met de foto gemanipuleerd.

Foto 1

Ik wil hiervan een voorbeeeld geven door gebruik te maken van een andere foto van Cassio (zie foto 1). Deze foto is niet volledig Out of Bounds. Het paard springt er wel uit, maar de ‘bounds’ zijn niet duidelijk aangegeven.

Foto 2

Ik heb deze foto van Cassio bewerkt (zie foto 2). Het paard heb ik ongemoeid gelaten, maar door een wit kader heb ik wel de ‘bounds’ aangegeven. Het paard springt nu duidelijk Out of Bounds. Maar nog duidelijker vind ik dat door dit kader de cowboy eveneens door het paard Out of Bounds wordt gesmeten.  Door de schaduw achter de cowboy wordt driedimensionaliteit gesuggereerd. Je ziet de cowboy als het ware vliegen. Door toepassing van een grijze achtergrond zijn de cowboy en het paard de blikvangers.

Zelf vind ik dit een van mijn beste Out of Bounds. Op mijn vraag aan Cassio of ik de door mij bewerkte foto op Flickr mocht publiceren, heeft hij nooit geantwoord. Voor toestemming tot publicatie op mijn weblog, ga ik hem dus niet vragen.

Foto 1

Ashampoo_Snap_2013.12.25_20h19m07s_002_

Foto 2

Ashampoo_Snap_2013.12.25_20h13m45s_001_

Ik hoop, dat jullie mijn ontboezemingen over Flickr op prijs stellen

Pierre Swillens

Eén reactie naar “Flickr Photo Sharing website”

  1. Patrick 27 december 2013 bij 22:42 #

    Mooie foto waarbij paard en “ruiter” buiten het ‘nieuwe kader’, ieder een eigen weg gaan. Klasse!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: