Foto’s van Beelden
Zien – Zen – Zijn
Reusachtige zilveren bril van roestvrij staal gemaakt door de Limburgse kunstenares Liliane Vertessen in opdracht van de provincie Limburg. Het beeld drukt een contrast uit, enerzijds is het beeld verbonden met de aarde via de sokkel, anderzijds heeft het de mogelijkheid om aan de aarde te ontsnappen. Op zoek naar het realiseren van zijn eigen droom.
Zien staat voor gadeslaan, kijken en voor herkennen.
Zen wil zeggen overstijgen, openstaan, erkennen en richting geven.
Zijn staat tenslotte voor onderkennen, waakzaamheid, vooruitgang en afwachten.
Het beeld is geplaatst voor de Provinciale Bibliotheek aan de Martelarenlaan.
Batopillo
Het beeld Batopillo is van de hand van Panamarenka, een samentrekking van Pan American Airways and Company. Panamarenko is de artiestennaam van een kunstenaar met de echte naam Henri van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940).
Het beeld stelt een man voor met een toestel op zijn rug, waarmee hij poogt te vliegen. Het beeld is een geschenk van de in 2006 aftredende gemeenteraad van Hasselt aan de stad Hasselt. De totale installatie is niet goedkoop, er is sprake van een bedrag van Euro 160.000.
De sculptuur van de man is ongeveer twee meter groot en staat op een zuil van inox van ongeveer drie meter. De zuil staat op een bodemplaat, waarop aan een zijde de namen van de burgemeester, de stadssecretaris en de 39 uittredende raadsleden is vermeld. Het beeld werd in 2005 gemaakt en staat op de hoek Botermarkt – Zuivelmarkt.
Graaf Arnold IV van Loon
Graaf Arnold IV van Loon was de elfde graaf van Loon van 1227 tot 1273. Hij was de opvolger van zijn broer Lodewwijk III.
In 1232 verleende hij stadsrechten aan de stad Hasselt.
Het bronzen beeld werd gebeeldhouwd door Marc Cox naar het model van een middeleeuwse ridder uit het midden van de 13e eeuw.
Het beeld is geplaatst aan de Fruitmarkt in Hasselt.
Sole Orte Memorial
Sole Orte betekent, uit het Latijns vertaald , letterlijk na zonsopgang, dageraad of morgengloren.
Het monument is geschonken door de Hasseltse middenstand en is bedoeld als symbool voor de energie van de handelaars in de stad
Het beeld is aan de hand van de kunstenaar Raf Verjans (Tongeren, 1935). Hij gebruikte voor het monument arduin, brons, graniet en inox.
Het beeld werd onthuld in 1992 en is geplaatst op de Fruitmarkt in Hasselt.
Het Borrelmannetje
Het bronzen beeld werd ontworpen in 1980 door Lou Boonman.
Opschrift:
Het Borrelmannetje
zinnebeeld van het industrieel verleden van Hasselt
jeneverstad bepaald door de kringloop
jeneverstoken – vee – en graanteelt.
Het beeld is geplaatst in de Maastrichterstraat, Sint-Jozefstraat Hassel.
Dokter Louis Willems
Dokter Louis Willems (1822-1907)
Hasselts geneesheer, die zich ook verdiepte in de veeartsenijkunde. Zijn vader was een vooruitstrevend industrieel, producent van jenever en eigenaar van stallen, waarin hij ossen vetmestte. Louis Willems ontdekte dat hij via besmetting met longpeststof runderen immuun kon maken voor de gevreesde longziekte. Zijn ervaringen hiermee kwamen ook van pas toen in de jaren 1859 tot 1866 Hasselt werd geteisterd door de cholera.
Van 1859 tot 1890 was Louis Willems onafgebroken raadslid van de stad Hasselt. Van 1879 tot 1900 was hij tevens Provinciaal raadslid.
Het ontwerp van het beeld is van Luc Steegen en is vervaardigd van staal en brons.
Het beeld werd geschonken door de Rotary Club Hasselt-Herckenrode aan de Hasseltse gemeenschap.
Louis Willems was de zoon van een jeneverstoker, hij deed veel voor het behoud van de Hasseltse jenever. Vandaar de plaats van het monument, dicht bij het Nationaal Jenevermuseum in de Witte Nonnenstraat.
Het Speculaasmannetje
Het speculaasmannetje staat symbool voor de Hasseltse lekkernij, die voor het eerst gebakken werd eind 14e eeuw. Het beeld werd op 25 mei 1986 in Hasselt ingehuldigd ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Hasseltse Verenigde Brood- en Banketbakkers.
Het beeld is een ontwerp van Kristien Praet uit Stevoort en staat op een arduinen sokkel, waarin het Hasselts wapenschild is gegraveerd.
Volgens een oude traditie werd bij het eten van speculaas een goed gekoelde jenever gedronken, vandaar de plaats van het beeld vlak bij het Nationaal Jenevermuseum in de Witte Nonnenstraat.
Hebben jullie belangstelling voor meerdere foto’s over Hasselt, klik dan op onderstaande link.
http://www.flickr.com/photos/gloria_victoria/sets/72157631353547890/
Pierre Swillens
wow wat een mooie kunst, wat hebben we eigenlijk een mooi stadje he