Floriade 2012 (3)

3 jul

Voortzetting van Floriade 2012 (2)

Relax & Heal

In dit slotgedeelte begeven we ons van het themagedeelte The Green Engine naar het themagedeelte Relax & Heal.Vooral omdat daar het kabelbaanstation is om het Floriade-terrein naar de andere zijde over te steken. Alvorens dit te bereiken, lopen we langs een aantal interessante paviljoens en installaties.

Bloomin’Holland

Vlakbij Villa Flora is het paviljoen Bloomin’Holland. Dit paviljoen gaat over innovaties in de sierteeltsector. Het paviljoen is een voorpreofje van het themapark Bloomin’Holland, dat in 2014 in Aalsmeer wordt gehouden.  Het paviljoen zal ook daar worden gebruikt.

floriade 2012

Paviljoen Bloomin’Holland

Flower Bulbs

Bloembollenpaviljoen met een aanplant van meer dan een miljoen bloembollen en informatie over de bloembollenteelt.

floriade 2012

Flower bulbs

Japanse vijver

Wij komen nu in het gedeelte Relax&Heal. Wat ons het eerste opviel, was een grote Japanse vijver met prachtige Koi-karpers. Deze vijver is aangelegd door HKS (Holland Koi Show).

floriade 2012

Japanse vijver met Koi-karpers

Groen hoofd

Dicht in de buurt is een installatie van hoofden, verbonden met de aarde. De ontwerpen zijn van de kunstenaar Sjer Jacobs. De hoofden zijn van gietijzer en ter plaatse bekleed met aarde en begroeiing. Het geheel is opgenomen in een landschappelijk parkje met banken en paden. Doordat de hoofden bekleed zijn met groen, lijkt het alsof ze met de aarde zijn verbonden.

floriade

Kunstwerk van Sjer Jacobs

Kabelbaan

Uiteindelijk bereiken we de kabelbaan. Deze zou ons naar het andere zijde van het Floriade-terrein brengen. De kabelbaan is gebouwd door de Oostenrijkse liftenbouwer Doppelmayr. De kabelbaan is 1,1 kilometer lang en bevat 42 cabines met een capaciteit van zes personen. De kabelbaan is ook toegankelijk voor rolstoelen en mobilcars. Vanuit zo´n dertig meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over het Floriade-terrein. Helaas duurt het ritje niet langer dan tien minuten. Maar dan ben je wel aan de andere kant.
Het is de bedoeling, dat na afloop van de Floriade 2012 de kabelbaan wordt afgebouwd en in Oostenrijk weer wordt opgebouwd voor de huidige exploitant Silvretta Montana.

floriade 2012

Cabines van de kabelbaan

Floriade Theatre

Het Floriade Theatre ligt in het themagedeelte World Show Stage.   Het is een soort groen amfitheater.  Het podium, liggend aan de kant van een waterpartij, wordt omringd door een theaterheuvel in de vorm van een amfitheater. De tribune is 9 meter hoog en biedt plaats aan 1500 bezoekers. Een geweldige overkapping zorgt voor de acoustiek.
Dagelijks zijn er twee voorstellingen.

floriade 2012

Podium in Floriada Theatre

Aqua Pavilion

Dichtbij het Floriade Theatre is het Aqua Pavilion. Vier Limburgse waterpartners (Waterschap Peel en Maasvallei, Waterschap Roer en Overmaas, Waterleiding Maatschappij Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg) werken samen aan een eigentijds waterexpositie ‘The history of water’. Zij laten zien wat water voor de mensen betekent.

floriade 2012

The history of water

Chinees paviljoen

Teruglopend naar de ingang kwamen we langs een aantal paviljoens, waarvan wij een aantal laten zien. Zo is er het Chinees paviljoen, wat een replica is van een van de tuinen van Suzhou. Met een oppervlakte van 1.500 m2 is het een van de grootste paviljoens van de Floriade 2012. Het paviljoen is geheel in Chinese bouwstijl met een enorme vijver en lotussen en andere bijzondere bloemen, planten en bomen uit China.

floriade 2012

China Pavilion

Spaans paviljoen

Iets verderop is het Spaans paviljoen met als thema ‘naturalmente diversos’. De diversiteit wordt uitgebeeld aan de hand van 10 regio’s in Spanje met elk hun typische tuinbouwproducten.

floriade 2012

Spain Pavilion

Rabo Earthwalk

Uiteindelijk kwamen we bij het paviljoen Rabo Earthwalk in het themagedeelte Environment, waar we begonnen waren. Rabo Earthwalk is een paviljoen van de Rabo. Ontstaan uit de Boerenleenbank heeft Rabo zich altijd betrokken gevoeld bij de (nu wereldwijde) ontwikkelingen op het gebied van ‘food and agriculture’.
Het paviljoen omvat een halve wereldbol te bereiken via een spiraalvormige omloop en afgedekt met een dakterras. Op een film wordt getoond hoe de mens de aarde in cultuur brengt. Via de omloop en het dakterras heeft men een ruim uitzicht over een groot gedeelte van het Floriade-terrein.

floride 2012

Rabo Earthwalk

Epiloog

Na de sluiting van Floriade 2012 zal het park verder ontwikkeld worden tot het Venlo Green Park. Een multifunctioneel kantorenpark, gekenmerkt door een duurzame inrichting. De twee permanente gebouwen, de Innovatoren en Villa Flora ,zullen hierin een prominente plaats krijgen.

Voor meer foto’s van dit gedeelte van Floriade 2012, zie set-3 op Flickr (klik hier).

Pierre Swillens

2 Reacties naar “Floriade 2012 (3)”

 1. Sjer 3 juli 2012 bij 20:50 #

  Hallo Pierre, Een prettig leesbaar weblog, leuk dat je aandacht schenkt aan mijn beelden op de Floriade. Maar even ter informatie: de beelden zijn gemaakt van potgrond en ingezaaid met gras en beplant met mossen. De rest doet de natuur. De kleine koppen die op het pad staan zijn wel van gietijzer, net zoals de banken die er staan. Zie voor meer informatie http://www.sjerjacobs.com onder het kopje Floriade.
  Groet van sjer

 2. pierresw 3 juli 2012 bij 21:03 #

  Sjer, hartelijk dank voor je aanvullende informatie. Ik dacht dat de grote beelden ook van gietijzer waren. Ik had beter moeten weten, want ergens is op internet de aanvoer van de (naakte) beelden te zien en die lijken niet op gietijzer. Ondanks mijn verkeerde beoordeling, ik vond het geheel een mooie installatie.
  Succes met je verder werk.
  Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: