Floriade 2012 (2)

1 jul

Voortzetting van Floriade 2012-1

The Green Engine

Wij verlieten het themagedeelte Environment en begaven ons naar het themagedeelte The Green Engine. De bewegwijzering is prima verzorgd. Het themagedeelte The Green Engine bestaat voor het grootste gedeelte uit het paviljoen Villa Flora, een binnententoonstelling in een permanent gebouw.

Villa Flora

floriade 2012

Villa Flora

Villa Flora is een ontwerp van de IJslands-Nederlandse architect Jón Kristinsson. Het bestaat uit een glazen gebouw met parabolische dakschalen op het voorste gedeelte. Het gebouw is bijna energieneutraal d.w.z. het wekt evenveel energie op als  het gebruikt.

Jón Kristinsson

Jón Kristinsson is een oud-hoogleraar milieutechnische ontwerpen aan de Technische Universiteit van Delft. Hij ontwierp in 1977 reeds een energieneutraal gebouw, bedoeld als stadskantoor voor de gemeente Lelystad. Ook dit gebouw had een parabolische dakstructuur met tweezijdig bestraalde zonnecollectoren. Bovendien ontwikkelde hij een systeem voor opslag van warmte in de grond.
De gemeente vond het ontwerp te innovatief en durfde het risico niet  aan. Gelukkig kreeg Kristinsson een nieuwe kans bij de bouw van Villa Flora. Hierbij werd hem de vrije hand gegeven om zoveel mogelijk innovatieve ideeën te ontwikkelen.

Bouw van Villa Flora

Belangrijke data:
– op 1 oktober 2010 werd met de bouw gestart;
– op 9 april 2011 was het hoogste punt van de bouw bereikt;
– op 4 oktober 2011 werd het gebouw overgedragen aan de directie vaan Floriade 2012 voor verdere inrichting;
– op 5 april 2012 werd de Floriade 2012 geopend.

floriade 2012

Feestelijke viering van het bereiken van het hoogste punt van Villa Flora

Tijdens de bouw kreeg de aannemer te maken met een hoge waterstand van de Maas, waardoor de bouwput onder water kwam te staan. In de winter lag de bouw een tijd stop door vorst. De betonelementen voor de bouw werden per schip aangevoerd uit Duitsland. Deze aanvoer lag een tijd stop, doordat de Rijn geblokkeerd was door een gezonken schip. Ondanks als die problemen werd de bouw toch op tijd opgeleverd.

Wat zijn die innovaties bij de bouw: 

1. energie producerende kas;
2. demontabel constructie;
3. beton kern-activering;
4. grondwarmteopslag;
5. groene elektriciteit.

Energie producerende kas

Het gebouw ziet eruit als een grote broeikas. Daar de delen van de bouw verspringend zijn gebouwd, ontstaat er nog meer glasoppervlak. De in deze kas ontwikkelde warmte wordt door warmtewisselaars opgeslagen in het grondwater, voor hergebruik voor verwarming.
Door een vacuüm gesloten rioleringssysteem worden toiletspoelingen en overig waterverbruik, alsmede condenswater uit het gebouw in een vergistings – en waterzuiveringssysteem gebracht, waardoor het gebouw voor hergebruik van water zorgt.
Het idee erachter is, dat dergelijke gebouwen in de toekomst de energie – en warmwatervoorzieningen van woningen in de buurt kunnen verzorgen.

Demontabele constructie

De onderdelen van het gebouw zijn zodanig ontworpen, dat ze volgens het cradle-to-cradle systeem volledig zijn te hergebruiken. De vloeronderdelen passen in elkaar als een Lego-systeem, te verankeren met Meccanobouten.
Bovendien is ruwbouw, tevens afbouw. Afwerking is dus niet nodig.

Beton kern-activering

In de vloer zijn holtes, waarin slangen zijn opgenomen, die ’s winters zorgen voor een aangename temperatuur via het opgewarmde grondwater en ’s zomers voor koeling via koud grondwater uit een ander gedeelte van de grond.
De vloer dient als een warmte-radiator of als een koelelement.

Grondwarmteopslag

Onder het dak zitten warmtewisselaars, die de warmte uit het gebouw opslaan in de grond. Het opgewarmde grondwater wordt opgepompt en gebruikt voor verwarming.

Groene elektriciteit

Het gebouw heeft een parabole dakschaal over het voorste gedeelte van de bouw. Door de parabole constructie is het oppervlak van de zonnecollectoren vergroot.
De liften gebruiken energie, maar het gebruik van de liften levert ook weer energie op. Deze energie wordt weer hergebruikt.
Het gebouw heeft een GBS (gebouwbeheersysteem). De lichtinval via de glazen daken wordt gemeten, waarna een computersysteem zorgt voor de juiste belichting en zonwering.

Green Emotion

floriade 2012

Green Emotion

De binnententoonstelling draagt de weidse naam Green Emotion.  Green Emotion wil onder de bezoekers een groene beleving en beweging tot stand brengen. Verschillende partners werken aan deze tentoonstelling mee om hun producten zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Bloemen worden met materialen verbonden.

floriade

Baumhaus

Opvallend is het Baumhaus van de kunstenaar Jörg Florenz uit München-Gladbach.

floriade 2012

Modern whale

Over de gehele ruimte werden planten en bloemen gepresenteerd met behulp van keramische potten, glazen vazen en zoals boven bij de modern whale met 3D metaal. Onderstaand nog een aantal foto’s als voorbeeld hiervan.

floriade 2012

Moderne vazen

floriade 2012

surplus bags

floriade 2012

Pots with flowers

Om een indruk te krijgen van de binnententoonstelling, mag ik verwijzen naar de foto’s op Flickr, opgenomen in set 2
(klik hier)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: