Floriade 2012 (1)

28 jun

De moeite waard voor een dagje uit

Meer natuur dan in je eigen tuin

Bereikbaarheid

Samen met onze vrienden, Mia en Joop, bezochten we de Floriade 2012 de wereldtuinbouwtentoonstelling in Venlo. Het terrein van de Floriade is gunstig gelegen , grenzend aan de snelwegen A67 en A73 (entree). Per auto en touringcar goed bereikbaar.
Wat ons opviel was de degelijke organisatie. Aan alles was gedacht. Zo liggen de parkeerplaatsen van auto’s op een groot terrein, te bereiken via een afslag van de A73 en op een afstand van 3,3 kilometer van de ingang. Pendelbussen zorgen  voor vervoer naar en van de entree. In ons geval verliep dat voortreffelijk. En dan te bedenken, dat men rekent op 10.000 tot 35.000 bezoekers op een dag.

De pendelbussen brengen je naar de entree, zeg maar aan de oostzijde van de A73-snelweg. Dichtbij de entree zijn de parkeerplaatsen van de touringcars en taxi”s en een fietsenstalling. Bij het entreegebouw kan men tickets kopen en rolstoelen en scootmobiels huren. Bezoekers met online-tickets, zoals in ons geval, kunnen direct doorlopen.

Via een moderne voetgangersbrug, waarvan men zich kan afvragen of deze permanent is, steekt men de A73 over en komt men in de entreehal van het Floriadeterrein.

Boots of the Hunter

floriade 2012

The Boots of the Hunter

Op weg naar de entreehal op het Floriade-terrein stonden een paar reusachtige laarzen opgesteld, aangeduid als The Boots of the Hunter. Oorspronkelijk is dit een ontwerp van de kunstenaar Pii Daenen. Laarzen met een aureool bekroond, als een hommage aan tuinders en boeren enerzijds en jager anderzijds. Pii Daenen noemt zijn ontwerp Agrarian, rubberlaarzen bekroond met een aureool in de vorm van TL-buizen. Dit kunstwerk is in het bezit van het Museum van Bommel van Dam.
Cultuurbedrijf maakte een 6 meter hoge uitvergroting van deze laarzen.

Innova Plaza

floriade 2012

Raywaver windturbine

Op het terrein voor de entreehal, met de weidse naam Innova Plaza, ontdekten wij iets, dat op een kunstwerk leek. Maar het was geen kunstwerk, maar een heuse windturbine voor energie-opwekking. Het geheel bestond uit een mast met Led-straatlampen, zonnepanelen en een verticale windturbine. De mast kan ook uitgebreid worden met een opslagmogelijkheid voor elektriciteit. Op het Floriadeterrein staan twee van deze exemplaren, vervaardigd door Raywaver met het oog op duurzame energie.

Innova-toren

floride 2012

Innova-toren

Duidelijk bedoeld als blikvanger voor de Floriade 2012 is de Innova-toren. Deze toren is van verre zichtbaar, 70 meter hoog en twaalf verdiepingen tellend. Het gebouw is ontworpen door de architect Jo Coenen en heeft 26 miljoen Euro gekost. Het is de bedoeling dat het gebouw na de Floriade huisvesting gaat bieden aan bedrijven en instellingen, die zich bezig houden met de verdere ontwikkelingen in land- en tuinbouw (en logistiek) in de regio Noord-Limburg.
Op de foto van de Innova-toren is nog een gedeelte van de voetgangsbrug te zien.

Floriade Plaza

Vanuit de entree van het park komt men op de Floriade Plaza, een onderdeel uitmakend van het themagedeelte Environment. Op dit middengedeelte van het park bevinden zich tuinen en een bos, het Vriendenbos, alsmede een aantal paviljoens, zoals Nederland bloeit, Rabo Eartwalk, the Dome, Duitsland en Azerbaijan.

floriade 2012

Ideeën van groen binnen de woning

Een opvallend paviljoen was van ‘7922 ondernemers maken wonen natuurlijk’. In dit paviljoen had men met ideeën tot uitdrukking gebracht, hoe groen binnen het dagelijks leven was te integreren. Of dit daadwerkelijk in de praktijk kan worden gebracht, waagt men te betwijfelen. Het lijkt meer op picknicken op een bostafel.

Onderstaand nog enkele indrukken van paviljoens.

floriade 2012

Paviljoen van 7922 groenondernemers

floriade 2012

Duits paviljoen

floriade 2012

Paviljoen van Azerbaijan

Bekijk mijn foto’s, gepubliceerd op Flickr als Floriade 2012 – set 1 (klik hier)

(wordt vervolgd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: