Macael (Spain)

23 apr

Macael is een gemeente in de provincie Almeria (Andalucia). De plaats is 44 km2 groot en telde in 2011 6018 inwoners. Macael ligt op een hoogte van 535 m. aan de voet van de Sierra de Filabres. De afstand tot de stad Almeria is 107 km.

Macael is bekend om zijn marmergroeves. Eeuwenlang wordt hier marmer gedolven en verwerkt. Zo is bekend dat marmer van Macael werd gebruikt bij de bouw van het Alhambra in Granada en wel voor de Court of Lions (Leeuwenhof). Ook voor de verdere uitbouw van het Alcazaba de Almeria werd marmer uit Macael gebruikt. Verderop enige bijzonderheden over de Court of Lions en over het Alcazaba.

 Vervoer per ossenkar

Op internet vond ik een foto van hoe in vroegere tijden het marmer vanuit de groeve naar beneden werd vervoerd. Te zien is, dat twee ossen voor de kar zijn gespannen en twee ossen aan de achterzijde als remmers.. Het is denkbaar dat deze ossen zich op een helling schrap zetten, omdat ze anders door de kar werden meegeslleurd.

macael

Vervoer per ossenkar

Marmergroeves

 Ook op internet vond ik een (niet al te duidelijk foto) van een marmergroeve, waarbij de marmerlagen te onderscheiden zijn. Deze lagen zijn weliswaar niet zo hoog, dan die in de marmergroeve die ik gefotografeerd heb (zie tweede foto). Dit is de groeve van de fabriek Arriaga Canteras.

macael

Marmergroeve

Bezoek aan de marmerfabriek Arriaga Canteras

Geescorteerd door onze ‘Spaanse’ vrienden brachten we een bezoek aan de marmerfabriek Arriaga Canteras. Wij kwamen er aan in de middagpauze. Er was geen werknemer te bekennnen en wij konden vrijelijk door de fabriek wandelen en foto’s maken (zie fotogalerij). Kennelijk gingen de Spanjaarden er vanuit, dat indringers niet snel een blok marmer meenemen. Er was ook geen portier te bekennen.
In de fabriek zagen we de machines waarmee  de marmeren bladen werden gepolijst, alsmede de machines waarmede de blokken werden gezaagd in bladen.
Wij zijn er geruisloos vertrokken, zoals we ook gekomen waren.

 

Court of the Lions (Alhambra)

Mohammed V bouwde het Alhambra in Granada tijdens zijn tweede mandaat (1362-1391) van het Nasrid Sultanaat. Een van de architectonische hoogtepunten is de Court of Lions (Leeuwenhof). Een patio met in het midden een fontein, geschraagd door leeuwen. Rondom een galerij met kolommen van marmer uit Macael. Het bijzondere aan de fontein is, dat het water in een bekken wordt opgevangen. Het water vloeit hieruit over in een afwateringssysteem in vier richtingen.

macael

Court of Lions (Alhambra)

Alcazaba de Almeria

 Het Alcazaba dateert uit de tijd van de Moren. In 995 gaf de kalief van Cordoba, Abd-ar-Rahman III, stadsrechten aan Almeria. Hij gaf opdracht tot de bouw van een citadel (verdedigingswerk) rond de toenmalige stad. Binnen deze citadel waren pleinen, huizen en een moskee. Onder de kaliefs Al-Mansur en Al-Jaran werd de citadel nog uitgebreid.
Na verdrijving van de Moren lieten de opvolgende koningen, zoals Carlos III en Isabella I van Castilie met Ferdinand I van Aragon zich ook niet onbetuigd met het uitbreiden van de Citadel. Zeker is dat bij de uitbreiding van de citadel gebruik is gemaakt van marmer uit Macael.

macael

Alcazaba de Almeria

Fotogalerij van foto’s rond de marmerverwerking in Macael.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: