Semana Santa (2)

16 apr

semana santa

Costaleros

Costaleros zijn belangrijke personen in de processie. Zij dragen namelijk de pasos. Afhankelijk van het gewicht van de bovenbouw van de paso kunnen er dat 24 tot 54 zijn. De bovenbouw van de paso is gebouwd op een soort tafel met vier poten. De costaleros moeten de paso ook wel eens neer kunnen zetten. De tafel wordt gedragen door de costaleros.  Zij gebruiken hiervoor een kussen, dat zij in hun nek c.q. schouder leggen.

semana santa

Costaleros in afwachting van hun taak

Dat dit costaleros zijn, zie je aan hun tassen waarinzij het kussen bewaren, dat zij tijdens het dragen van de paso nodig hebben.

Hier zie je de costaleros in levende lijve. De pasos zijn rondom bekleed met afhangende doeken. Daardoor zie je niet wat onder de paso gebeurt. Van de costaleros zie je alleen de voeten, meestal gestoken in sportschoenen. Urenlang lopen deze dragers, dichtbij elkaar en voetje voor voetje.

De costaleros onder de paso de misterio.

semana santa

De costaleros onder de paso de ministerio

De costaleros zien onder het doek niets. Zij moeten dus worden geleid. De balangrijkste begeleider is de “capataz”. Hij geeft de commando’s. Hiervoor maakt hij gebruik van een luikje aan de voorkant van de paso  en van een ernaast gemonteerde sierlijke klopper.

semana santa

De capataz

De costaleros vinden het een hele eer als zij mee mogen lopen. Het wordt gezien als een vorm van boetedoening. Wij hebben reserve-costaleros zien huilen, omdat ze buiten de boot (in dit geval de paso) vielen. Dat het geen pretje is om onder zo’n paso te lopen, bleek bij het uitkomen van de paso de misterio uit de kathedraal. Ofschoon de kathedraal is voorzien van een hoge deur moesten de costaleros bukken om ongschonden met de paso naar buiten te komen. Wanneer de paso dan weer omhoog komt, applaudiseert het publiek.

semana santa

De costaleros onder de paso met het beeld van Christus.

Ook het nemen van hoeken of bochten is geen sinecure en neemt veel tijd in beslag. De casteleros zien hierbij niets, de capataz moet de zaak regelen door commando’s. Bij een hoek wordt de paso neergezet. Op  commando opgepakt, 90 graden gedraaid en weer neergezet.   Daarna geeft de capataz het commando om de paso op te pakken, gevolgd door het commando lopen.

semana santa

De costaleros onder de paso met de Maagd Maria

Achter de paso lopen meestal muziekgezelschappen, zoals brassbands, om voor de costaleros de maat aan te geven. Trommelslagers worden ook hiervoor gebruikt.

semana santa

De brassband zorgt voor de maat

2 Reacties naar “Semana Santa (2)”

  1. Bianca Limpens 19 april 2012 bij 21:04 #

    Ha, ik moest denken aan het verhaal dat je vertelde over iemand die zichzelf herkende aan zijn schoenen. Ik begrijp nu wat je bedoelde.

  2. pierresw 19 april 2012 bij 21:28 #

    Bianca, het was een Spaanse fotograaf, die ontdekte dat hij zelf onder die paso liep. Het was de man, helemaal rechts met de gewone schoenen op de tweede foto van boven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: