Semana Santa (1)

14 apr

Pasos

semana santa

Jarenlang gingen wij tijdens de Carnavalsdagen naar Spanje op vakantie. Wij hadden daar een vaste stek gevonden in Aguadulce in de provincie Almeria. Op een gegeven moment zeiden onze ‘Spaanse’ vrienden (hij is een Zwitser, zij een Nederlandse): “Waarom komen jullie niet tijdens de Semana Santa. Dan zijn in Almeria indrukwekkende processies”. Dat hebben wij dus gedaan en zochten hiervoor de Paasweek 2008 uit.

Semana Santa (Heilige Week) is de week voor Pasen. Vooral in Andalusie is het binnen de Katholieke Kerk de gewoonte om deze week te gebruiken voor bezinning en boetedoening. Dit wordt tot uitdrukking gebracht door het organiseren van religieuze processies met een tradioneel ritueel.

Het geheel staat hierbij onder leiding van een broederschap, de Hermandades of wel de Cofradias genoemd. Op de dag dat wij in Almeria de processie bezochten (Witte Donderdag) was dat de Hermandad del Prendimiento. Van deze broederschap kan in feite iedereen lid worden, mits hij de intenties van de broederschap onderschrijft. Iedereen wil niet zeggen dat vrouwen kunnen toetreden. Het blijft dus een volledige mannenbedoening. Vrouwen mogen in de processie meedoen als ze in het zwart zijn gekleed en getooid zijn met een ‘mantilla’ (La Mantilla), als teken van rouw om de dood van Christus.

Het uitgangspunt voor de processie is in Almeria de kathedraal, alwaar de processie eveneens terugkeert. Tegenover de kathedraal ligt een kerkelijk gebouw, alwaar de bisschop op het balkon elke ‘pasos’ bij het begin van de processie zegent.

semana santa

De bisschop zegent de pasos

De belangrijkste delen van de processie worden gevormd door de ‘pasos’, meestal drie in de processie. Pasos zijn te vergelijken met praalwagens, maar dan zonder onderstel. De pasos worden gedragen door ‘costaleros’. Aangezien de bovenbouw van de pasos, waarop een of meerdere beelden worden getoond, is afgewerkt met tot aan de grond reikend doek, is van die costaleros niet meer te zien dan de voeten van de buitenste dragers. In een volgende post meer over de costaleros.

De eerste paso heeft beelden van het lijden van Christus en wordt de’paso de misterio’ genoemd.

semana santa

De paso de misterio

De tweede paso vertoont alleen een beeld van Christus.

semana santa

Paso met het beeld van Christus

De derde paso vertoont het beeld van de Maagd Maria. In Almeria heette dit beeld: Nuestra Señora de la Merced.

semana santa

Nuestra Señora de la Merced

De pasos met Christus zijn meestal van hout, gepolychromeerd of verguld. Zij zijn voorzien van rijke ornamenten en allegorische voorstellingen. De paso van de Maagd Maria is van silverplate met  veel kaarsen en bloemen. Het Mariabeeld is altijd gekleed in een lange mantel. Het beeld staat onder een baldakijn, geschraagd door zilveren pilaren. Het hoofd is gekroond en het gelaat vertoont kristallen tranen vanwege Christus dood.

Om een indruk te geven van de rijkheid van de versieringen van de drie pasos volgt onderstaand een fotogalerij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: