Gateshead, Tyne and Wear, England (2)

12 apr

The Sage Gateshead

The Sage Gateshead programma

The Sage Gateshead programma

The Sage Gateshead is een futuristisch gebouw in Gateshead, aan de zuidzijde van de Tyne. Het ligt ter hoogte van de Gateshead Millenium Bridge en dichtbij de Tyne Bridge.

the Sage gateshead

The Sage Gateshead met op de achtergrond de Tyne Bridge

In 1996 was dit gebied nog een niemandsland. De Gateshead Council had echter plannen om hier iets groots van te maken. Het gebied leende zich er voor. Zo onstond het idee om hier een centrum te maken, waar mensen naar muziek konden luisteren, muziek  konden maken en een opleiding voor muziek konden volgen.

De Northern Arts (nu Arts Council England North East) werd er warm voor gemaakt en de Arts Lottery fourneerde een groot deel van het benodigde budget.

The Sage Gateshead

In 1997 werd een wedstrijd uitgeschreven onder de architecten. Uiteindelijk werd gekozen voor het ontwerp van Forster & Partners, onder leiding van de bekende architect Norman Forster. International pratice   Arup Accoustic zou zorgen voor het accoustisch gedeelte.

Het gebouw ging uiteindelijk 70 milj. Eng. Ponden kosten en kwam gereed op 17 december 2004.

The Sage Gateshead

The Sage Gateshead, overview

Het ontwerp omvat drie muziekhallen, elk accoustisch van elkaar gescheiden. Er is een aparte ruimte van 26 kamers voor muziekopleidingsdoeleinden. Er zijn liefst vier bars en een brasserie, alsmede het café ‘Sir Michael Straker Café’.

Het geheel is overkoepeld door een vrijstaand gebogen dak van roestvrij staal en glas. De contouren hiervan corresponderen met de boog van de verderop gelegen Tyne Bridge.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: