Gateshead, Tyne and Wear, England (1)

12 apr

Gateshead Millenium Bridge

De Gateshead Millenium Bridge is een voetgangers- en fietsersbrug over de rivier Tyne. De brug verbindt de Gateshead Quays (zuidzijde van de rivier) en de Quayside of Newcastle upon Tyne (noordzijde van de rivier).

the gateshead millenium bridge

Gateshead Millenium Bridge, open voor verkeer

De brug is ontworpen door de architecten van Wilkinson Eyre en de constructeurs van Gifford & Partners. De brug wordt ook wel eens smalend ‘The Blinking Eye Bridge’ of ‘The Winking Eye Bridge’ genoemd door de onorthodoxe wijze van opening voor de scheepvaart. De brug kantelt als het ware 40 graden om haar as om de schepen door te laten.

gateshead millenium bridge

Gateshead Millenium Bridge, gesloten voor verkeer

(foto van Michael Tandy, gepubliceerd op Wikipedia)

 De brug werd geplaatst in november 2000 en geopend voor het publiek op 17 september 2001. De brug kostte 22 milj. Eng. Ponden en werd gebouwd door Volker Stevin. Een Nederlands tintje dus.  De brug is 100 m. lang en bestaat uit twee bogen, de loopbrug en een contraboog. Door deze constructie is er weinig vermogen nodig voor het kantelen. De brug is in 4,5 minuut volledig gedraaid.

Onderstaande foto geeft de constructie van de draaipunten weer.

gateshead millenium bridge

Draaipunt van brug

2 Reacties naar “Gateshead, Tyne and Wear, England (1)”

  1. Nadine 12 april 2012 bij 19:56 #

    hoi opa, leuk om zo allemaal dingen te lezen over onze oude woonplaats. De brug is wanneer het donker is verlicht in allemaal verschillende kleuren. Dat maakt het nog opvallender en past bij het moderne karakter van Gateshead. groetjes Nadine

    • pierresw 12 april 2012 bij 20:34 #

      Wij waren er helaas alleen overdag. Was wel de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: