The Baltic

11 Apr

the Baltic

Baltic is een voormalig industrieel gebouw, gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier Tyne in Gateshead.
Het gebouw wordt gebruikt voor tentoonstellingen van moderne hedendaagse kunst. De tentoonstelling omvat geen vaste collectie, maar wisselende programma’s, verspreid over vier verdiepingen in het gebouw. Het is de bedoeling dat de toeschouwers kennis kunnen nemen van ontwikkelingen in de moderne hedendaagse kunst en tevens in het gebouw kunnen relaxen en nieuwe ideeën opdoen.

the baltic eastside

Facade eastside

Het Baltic-gebouw werd in 1950 geopend door Joseph Rank Limited om te gebruiken als een immens graansilo. De produktie bestond uit meel en diervoedsel. Het graan werd per auto en schip aangevoerd. De fabriek raakte in ongebruik en werd in 1982 gesloten. Van de fabriek bleef alleen de graansilo bestaan.

Over de naam Baltic bestaan verschillende theorieën. De ene theorie koppelt de naam aan de Baltic Exchange in London, een beurs waar veel graan uit de Baltische Staten werd verhandeld. De andere theorie zegt dat Rank Hovis Mills (eigenaar van het gebouw) al zijn graanmolens namen gaf gebaseerd op zeeën of rivieren, zoals Ocean Mill, Atlantic Mill, Solent Mill.  Zo zou de naam Baltic genoemd kunnen zijn naar de Baltic Sea.

the baltic westside

Facade westside

De Gateshead Council wilde wat doen met het leegstaande gebouw en had een centrum voor hedendaagse kunst in gedachten. Zij  schreef een wedstrijd uit om architecten uit te dagen om met ideeën te komen. Het Londons architectenbureau Ellis Williams won de competitie.
Maar eerst moest er nog een budget komen om de geraamde kosten van 46 miljoen Engelse Ponden te kunnen voldoen. In 1998 kon uiteindelijk worden begonnen en het gebouw opende in 2002.

the baltic southside

Facade southside

Het oorspronkelijke gebouw was volgebouwd met hoge graaansilo’s en had daardoor een verticale structuur. De silo’s werden uiteindelijk verwijderd en door het aanbrengen van verdiepingen kreeg het gebouw een horizontale structuur.

Daar het gebouw aan de Tyne lag, was er een diepe fundering. Het afbreken van het gebouw en nieuwbouw was duurder dan renovatie. De noord- en zuidgevel, voornamelijk uit baksteen, bleven daarom staan. De oost- en westgevel werden afgebroken en opnieuw opgebouwd met aluminium en glas. In deze gevels bracht de architect uitgebouwde viewingboxen aan, waardoor in beide richtingen de rivier Tyne en de stad Newcastle upon Tyne zichtbaar waren.

viewingbox

viewingbox westside

Vooral het uitzicht uit de viewingbox westside is de moeite waard. Men heeft een uitzicht op de Gateshead Millenium Bridge, The  Sage Gateshead , de Tyne-bridge en het silhouet van een groot deel van Newcastle upon Tyne.

Door de oost- en westgevels met veel glas en aluminium heeft het gebouw een modern en hedendaags accent

Advertenties

2 Reacties to “The Baltic”

  1. Nadine 12 april 2012 bij 19:59 #

    En je kunt op de 6e verdieping heerlijk eten bij restaurant six!

    • pierresw 12 april 2012 bij 20:31 #

      Wij zijn daar niet geweest. Wel in het restaurant in de foyer c.q. bookshop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: