Sagalassos, City of Dreams

7 apr

Tijdens ons bezoek aan de Antiekmarkt te Tongeren op 26 februari 2012 bezochten we ook het Gallo-Romeins Museum. Hier wordt vanaf 29 oktober 2011 tot 17 juni 2012 de tentoonstelling georganiseerd, welke de naam draagt ‘Sagalassos, City of Dreams’. Er is veel informatie te vinden op de website van het museum: www.galloromeinsmuseum.be , alsmede op de website www.sagalassos.be (een archelologisch onderzoeksproject.

Sagalassos is een plek hoog in het Taurus gebergte in zuidwest Turkije. De stad bevindt zich zo’n 110 kilometer ten noorden van de havenstad Antalaya. Sagalassos werd in de 5e eeuw v.Chr. bewoond door de Pisidiërs. De nederzetting maakte drie belangrijke ontwikkelingen door. Allereerst werd de nederzetting in behoorlijke mate vergriekst, doordat Alexander de Grote in 333 v.Chr. de stad veroverde. De invloed van de Griekse cultuur was toen merkbaar. Hier kwam een einde aan toen in 25 v.Chr. keizer Augustus de stad definitief inlijfde in het Romeinse Rijk. De stad kwam toen onder invloed van de Romeinse cultuur. De derde ingrijpende verandering werd ingeluid door de invoering van het christendom. Deze nieuwe religie groeide uit in de 4e eeuw n.Chr.

U begrijpt dat al deze cultuurwisselingen het uiterlijk van Sagalassos bepaalden. Door van alle culturen het goede te nemen, groeide Sagalassos uit tot de City of Dreams. Het Gallo-Romeins Museum liet zich door de geschiedenis van deze stad inspireren tot een tentoonstelling. Daarbij streefde men naar een geheel nieuwe opzet van de presentatie van de objecten. Het museum riep de hulp in van de operaregisseur Guy Joosten. Deze koos er voor om gebruik te maken van visuele hulpmiddelen. Op een scherm van 270 graden worden filmbeelden vertoond van de archeologische site. Hierbij maakte Joosten gebruik van beelden van de archeologische restanten van de stad, welke in de jaren 600 – 620 n.Chr. door een zware aardbeving werd verwoest. Uit het huidig puin is de grootsheid van de stad van die tijd te herleiden.

Nog even iets over het Gallo-Romeins Museum. In 1954 ontstond het plan om in Tongeren met een Gallo-Romein Museum  te starten, waarbij alle Romeinse vondsten in de regio konden worden verzameld. De ruimte voldeed echter niet en in 1990 werd besloten om te investeren in een nieuw museumgebouw, terwijl men tevens streefe naar een nieuwe museumaanpak. De nieuwbouw werd gerealisserd door het Architectenbureau De Gregorio & Partners. Het museum opende in 1994.

Het museum werd een succes, maar raakte ook al snel te klein. Daarom werd in 2000 besloten tot een tweede verbouwing, eveneens onder auspiciën van het Architectenbureau De Gregorio. De financiering van de verbouwing kwam in 2004 rond en in 2006 werd met de verbouwing gestart. In mei 2009 werd het museum heropend. Er is nu een strak en modern museumgebouw, waarbij de exposities voornamelijk ondergronds zijn verwerkt, waardoor geen kolossale bovenbouw nodig is. Ook de museale opzet werd veranderd. Dit had tot gevolg dat het museum in 2011 werd bekroond met de onderscheiding  ‘European Museum of the Year Award 2011’. Begrijpelijk dat ze in Tongeren daar trots op zijn (zie foto’s).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: